U Beogradu je održana centralna svečanost posvećena Danu srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, koji danas zajednički obilježavaju Srbija i Republika Srpska.

Vlade Republike Srpske i Srbije odlučile su da zajednički praznuju 15. septembra, na dan kada je prije 103 godine u Prvom svjetskom ratu probijen Solunski front.

Svečanosti su prisustvovali predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, patrijarh srpski Porfirije, predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović, premijeri RS i Srbije Radovan Višković i Ana Brnabić, te članovi vlada Srbije i RS.

Manifestaciji su prisustvovali i predsjednik Skupštine Srbije Ivica Dačić, predstavnici Srba iz regiona, kulturnih i naučnih institucija, ličnosti iz svijeta kulture i brojni građani.

Svečanost je počela intoniranjem himni Republike Srpske “Moja Republika” i Srbije “Bože pravde”, a prethodno je sa Kalemegdana izvedena počasna artiljerijska paljba, te krenuo defile “ustanika”, kulturno-umjetničkih društava, pukovskih zastava i konjice. Defilei su potom pristigli na Savski trg i pridružili se centralnoj svečanosti.

Dodik: Vjerujem da je ovo vijek ujedinjenja

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik istakao je da je Republika Srpska je ponosna što je zajedno sa Republikom Srbijom usvojila Zakon o zaštiti ćirilice, te da vjeruje da je to jedan u nizu onih koji će usvojiti zajedno.

Prema njegovim riječima, obilježavanjem ovog praznika, Srbija i RS ne žele drugima da naškode, već, kako je rekao, samo vode politiku zajedništva.

“I to nije ništa različito od drugih. Mi imamo svoju Republiku, ali naša zemlja je i Srbija. Vjerujem da je ovo vijek našeg ujedinjenja i vijek jedinstva. I ne pozivamo na mir, već na mir, saradnju i međusobno uvažavanje. Hoćemo jedinstvo u miru sa drugima, ali nemojte nam braniti da slavimo svoje praznike, da branimo svoje svetinje”, poručio je Dodik.

Vučić: Ne treba nam ništa tuđe, hoćemo da budemo svoji na svome

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se okupljenima i istakao da je 15. septembar datum proboja Solunskog fronta, dan u kojem zajedno leže i bol i slava.

“Srbija ima novi plan za budućnost, onu na koju ćemo se ponositi svojom zastavom znajući da je ona zastava slobode i zastava mira, ali i zastava budućnosti”, poručio je Vučić.

Naglasio je da ne postoji ništa preče od jedinstva srpskog naroda.

“Ne treba nam ništa tuđe, samo hoćemo da budemo svoji na svome, ne trebaju nam druge granice. Ne treba nam baš ništa, samo da smijemo da kažemo da nosimo srpsko ime i da nosimo srpsko prezime”, rekao je Vučić.

Patrijarh Porfirije: Budimo jedno u sebi i jedno među sobom i gradimo jedinstvo sa svima

Patrijarh srpski Porfirije poželio je srećan Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, ističući da se jedinstvo naroda ostvaruje u duhovnom smislu i da se ne može biti svjetski, a da nisi svoj.

On je istakao “da se gradimo iznutra, kako bismo gradili naše jedinstvo, ali i sa drugim narodima”.

“Molim se Bogu da nikada ne budemo pokretani sitnim i sebičnim strastima, da nikada zbog toga ne budemo nasuprot jedni drugima, nego da budemo jedno u sebi i jedno među sobom, a onda da gradimo jedinstvo sa svima”, istakao je patrijarh Porfirije.