Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije uhapsili su državljanina Maroka S.E.D. (1989), osumnjičenog da je, sa još nekoliko osoba, učestvovao u ubistvu državljanina Bosne i Hercegovine J.B. u Sarajevu 17. novembra.

Osumnjičeni je lociran i uhapšen u hostelu u Beogradu, gdje se skrivao u, kako se pretpostavlja, namjeri da pobjegne u neku od zemalja u regionu, saopšteno je iz MUP-a Srbije.

S. E. D. je po nalogu Višeg javnog tužilaštva u Beogradu određeno zadržavanje do 48 časova zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično djelo ubistvo.

Iz MUP-a Kantona Sarajevo su saopštili da je hapšenje rezultat intenzivnog rada i saradnje Uprave policije kantonalnog MUP-a sa MUP-om Republike Srpske, MUP-om Republike Srbije, Federalnom upravom policije i Obavještajno-bezbjednosnom agencijom BIH.

U toku je procedura izručenja osumnjičenog nadležnim organima u Bosni i Hercegovini.

“Nastavljaju se dalje aktivnosti na njegovoj ekstradiciji BiH, odnosno na dokumentovanju ovih krivičnih djela, te pronalasku još dvije osobe koje se dovode u vezu sa njima”, izjavio je za BHRT portparol MUP-a KS Mirza Hadžiabdić.

Podsjetimo, J. B. je ubijen, a dvije osobe su zadobile povrede u tuči koja se dogodila 17. novembra u ilidžanskom naselju Otes. Iz Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo potvrdili su za BHRT da je ubistvo počinio migrant. Sarajevska policija je dan nakon ubistva uhapsila migranta za kojeg je postojala osnovana sumnja da je jedan od počinilaca, ali je kriminalističkom obradom utvrđeno da se on ne može dovesti u vezu sa ubistvom.