Hraniteljstvo u Bosni i Hercegovini nije dovoljno zastupljeno, iako sama procedura nije komplikovana i svako ko je zainteresovan može da se obrati nadležnom centru za socijalni rad.

Prema podacima centara za socijalni rad, u BiH ima oko 2.000 djece bez roditeljskog staranja. Čak 70 odsto njih smješteno je u institucije, a samo 30 odsto u hraniteljske porodice.

O hraniteljstvu je danas u Banjaluci bilo riječi na okruglom stolu pod nazivom “Svako dijete treba porodicu“. Okrugli sto je održan u susret Nedjelji djeteta koja se obilježava od 7. do 10. oktobra. Cilj je povećati broj hraniteljskih porodica u BiH.

Ombudsman za djecu Republike Srpske Dragica Radović je tom prilikom navela da u RS trenutno ima oko 430 djece bez roditeljskog staranja. Kako je rekla, hraniteljstvo u ovom bh. entitetu je uređeno Zakonom o socijalnoj zaštiti i Pravilnikom o hraniteljstvu i postoji još od 2013. godine, ali da nije potpuno primijenjena Strategija o socijalnom zbrinjavanju djece bez roditeljskog staranja za period 2015-2020, koja definiše uslove, način i kriterijume prema međunarodnim standardima.

Predstavnik Centra za socijalni rad iz Doboja Sanja Stanišić rekla je da kada se prijavi dovoljno zainteresovanih lica organizuje se edukacija, a nakon ispunjavanja uslova dodjeljuju se potrebni sertifikati za hraniteljstvo.

Ona je rekla da je u Doboju trenutno šestoro djece smješteno u hraniteljske porodice, dok ih 10 čeka.

Igor Dojder iz Banjaluke rekao je da se na zahtjev svoja dva djeteta odlučio za profesionalno hraniteljstvo dvoje djece, navodeći da ih je u njegovoj porodici do sada bilo šestoro.

Dojder je istakao da se hraniteljstvom bavi već 10 godina i da želi da pomogne da svako dijete živi u zdravoj porodici.