U Bosni i Hercegovini još se traga za 7.478 nestalih osoba. I dalje se skrivaju informacije o lokacijama masovnih grobnica. Dvadeset i pet godina poslije nema dovoljno političke volje da se na ovaj proces stavi tačka, rečeno je nakon sastanka Savjetodavnog odbora Instituta za nestale osobe BiH sa udruženjima nestalih osoba u Bosni i Hercegovini.

Skup pod nazivom “Postignuća i prioriteti u procesu traženja nestalih u BiH“, održan je danas u Sarajevu.

Sastanku su prisustvovali Predsjedavajući Savjetodavnog odbora INO BiH Amir Kulaglić, predsjedavajući privremenog Upravnog odbora INO BiH Šimun Novaković, te predsjedavajući Kolegija direktora INO BiH Marko Jurišić.

Amir Kulagić, predsjedavajući Savjetodavnog, odbora kazao je da odbor posreduje između porodica nestalih i institucija drzave i međunarodnih organizacija, a sve kako bi se proces ekshumacije ubrzao, a odgovorni priveli pravdi. Do sada su imali 38 sjednica, te su donijeli preko 200 odluka i zaključaka.

Dodao je kako su problemi nedostatak informacija o lokacijama nestalih, nedostatak svjedoka, a ključni problem je nedostatak političke volje.

Marko Jurišić, predsjedavajući Kolegija direktora Instituta za nestale BiH kaže da su prošle godine izvršili 105 ekshumacija, te ekshumirali 97 posmrtnih ostataka.

“To je najlošiji rezultat od kada Institut postoji. Loša je kadrovska opremljenost Instituta. Još imamo politiziranje žrtava i njihovo dijeljenje na naše i njihove, što otežava proces. Još tražimo u BiH 7478 nestalih osoba, a to je najveća brojka u regiji”, rekao je Jurišić,

Dodao je kako se nada da će se odnos vlasti promijeniti prema ovom procesu, te da ne može zamisliti evropski put BiH bez rješavanja ovog pitanja.

Sastanku su prisustvovali i članovi udruženja porodica nestalih iz cijele BiH, kao i predstavnici Tužilaštva BiH, SIPA-e, ICMP-a, Međunarodnog komiteta Crvenog krsta/križa, te UNDP-a.