Danas su prvi frižideri koje donira UNICEF za pohranu COVID-19 vakcina u ultrahladnom režimu (do – 80 C) stigli u Bosnu i Hercegovinu.

Predstavnica UNICEF-a u BiH, dr. Rownak Khan, formalno je uručila ovu donaciju ministrici civilnih poslova BiH Ankici Gudeljević.

Dva frižidera,  čiji je kapacitet po 500 l, odnosno 173,550 doza vakcina, biće dalje distribuirana Zavodu za javno zdravstvo FBiH u Mostar i Institutu za javno zdravlje RS, odnosno Banja Luku.

Ministrica Gudeljević je ovom prilikom naglasila da očekuje skoru isporuku vakcina, koje je država BiH platila COVAX-u. Izrazila je zahvalnost UNICEF-u na kontinuiranoj pomoći BiH, s posebnim akcentom na posljednju donaciju koja će u ovim trenucima biti od iznimne pomoći zdravstvenim institucijama u BiH.

Pored ove donacije, UNICEF, kao vodeća agencija, sa najdužim iskustvom u nabavci vakcina, opreme za imunizaciju i hladnog lanca, poručio je i dodatnu količinu frizidera za pohranu vakcina u ultrahladnom lancu, koji će biti distribuirani na lokacije dogovorene sa Ministarstvom Civilnih poslova BiH, a u skladu sa potrebama entitetskih zavoda odnosno instituta za javno zdravstvo. Radi se o  frižiderima, kapaciteta od 383 l s mogućnošću skladištenja 132,000 doza, koji bi trebali stići u BiH tokom februara.

Ovi frižideri prvenstveno su namijenjeni skladištenju vakcina poput Pfizer BioNTech, koje je neophodno pohranjivati na – 70 C.

UNICEF u BiH od početka pandemije COVID-19 radi zajedno sa institucijama BiH, kako bi pomogli vlastima u domenu krizne komunikacije, obezbjeđenja zaštitne opreme, uputstava i opreme za škole, podrške unapređenju mentalnog zdravlja djece i porodica, kao i nabavku zaštitne opreme za socijalne radnike, te interventne nabavke neophodnih sredstava za zaštitu, vakcine i opreme za hladni lanac.

“Kao odabrani logistički koordinator nabavke vakcina za COVID-19, putem mehanizma COVAX, još jednom napominjemo da su vakcine javno dobro, te da ne smiju biti rezervisane isključivo za bogate države i pojedince. Naš zajednički cilj je zaštititi prvo one najizloženije i najugroženije, a potom i ostatak populacije.“, rekla je dr. Rownak Khan, Predstavnica UNICEF-a za BiH, saopćeno je iz ove organizacije.