Građani mogu odahnuti, barem kada je riječ o nestašici seruma protiv ugriza zmija otrovnica. Dogovor o nabavci 100 doza antiseruma protiv zmijskog otrova postignut je s Institutom za virusologiju, cjepiva i serume “Torlak” iz Beograda. Interventni uvoz dogovorenih doza trebao bi biti realiziran do kraja naredne sedmice.

Direktor Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske Branislav Zeljković kazao je da će zahvaljujući dogovoru sa Institutom „Torlak“ iz Beograda zdravstvene ustanove dobiti određene količine seruma kako bi se zaštitile najugroženije kategorije. To, međutim, nije dovoljno i pokušaće se direktnom nabavkom doći do još doza.

BRANISLAV ZELJKOVIĆ, direktor Instituta za javno zdravstvo RS

„Mi ćemo dobiti otprilike negdje oko 50 doza kada govorimo o dostupnim količinama antiviperinum seruma. Toliko će dobiti i Federacija BiH“.

Čija je odgovornost zašto nema seruma, nije jasno. Svako je skida sa sebe i prebacuje na one druge. Prema riječima Šemsudina Hasića iz „Hercegovinalijeka“, problem je nepostojanje tijela na nivou države koje bi regulisalo potrebe zdravstvenih ustanova u BiH kada je riječ o nabavci nekih specifičnih preparata poput seruma protiv zmijskog ujeda. Dodatna poteškoća je što je do seruma zaista teško doći.

ŠEMSUDIN HASIĆ, vlasnik „Hercegovinalijeka“, Mostar

„Mi nismo uspjeli naći snabdjevača za tako nešto. Imali smo najviše upita iz ovih turističkih mjesta. Imali smo od gorskih službi spašavanja. Da smo uspjeli naći i da smo uspjeli doći do seruma protiv zmijskog ujeda, mi bi ga uvezli“.

Banjalučki advokat Dario Sandić podnio je krivične prijave protiv Branislava Zeljkovića, direktora Instituta za javno zdravstvo, Alena Šeranića, ministra zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske i Radovana Viškovića, predsjednika Vlade Republike Srpske, zbog toga što u Republici Srpskoj nema seruma za ugriz zmije.

„Jasno je da nenabavljanje seruma predstavlja radnju kojom se stvarno, realno i opravdano izaziva opasnost za život i zdravlje građana. Takođe, neprovođenjem nadzora od strane ministra zdravlja i predsjednika Vlade Republike Srpske, jasno je da su isti počinili krivično djelo nesavjesnog rada u službi jer nisu izvršavali svoje obaveze nadzora, a koje su im utvrđene odredbama zakona“.

Zbog visokih temperatura, zmije se sve češće viđaju i u urbanim gradskim područjima. U zadnjih par dana samo u Trebinju bilo je više od 20 intervencija sa zmijama. Bez obzira na nabavku seruma, građanima se preporučuje maksimalan oprez kada borave u prirodi i da se u slučaju ugriza što prije jave ljekaru u najbližoj ambulanti.