Na gradskom trgu u Bihaću večeras je održan protest stanovnika zapadnokrajiških opština zbog migrantske krize u tom dijelu Bosne i Hercegovine.

Oni su protiv toga što je Unsko-sanski kanton (USK) postao ogroman migrantski centar, dok se ostatak BiH rješava tog problema.

Učesnici protesta traže hitno rješavanje migrantske krize, izmještanje ilegalnih migranata i sprečavanje priliva novih ilegalnih migranata u USK.

“Ovdje nije riječ o migrantskoj krizi, ovdje je riječ o krizi sistema. Krajina je prepuštena sama sebi, mi koji smo ovde okupljeni ćemo je braniti”, rekao je Enver Munjaković u ime građana Velike Kladuše.

On je rekao da se nada da će ga “država čuti i da mora profunkcionisati, jer ne mogu ulicama i dvorištima šetati N. N. lica”.

“Mora se pod hitno donijeti odluka da se iz urbanih sredina izmjeste migrantski kampovi. Ima ledina, ima kasarni. Ne može nama čovjek iz Pakistana pozivati naše organe bezbjednosti na razgovor”, istakao je Munjaković.

Oko 500 migranata i danas se nalazi na međuentitetskoj liniji između Bosanske Otoke i Novog Grada.

Policija USK nastavlja sa dovoženjem novih migranata na liniju razgraničenja, pošto su vlasti tog kantona ranije donijele odluku da zabrane dalji ulazak migrantima u taj dio BiH.

Političari iz Republike Srpske su upozorili da entitetska policija neće dozvoliti stacioniranje migranata na teritoriji tog entiteta.

Oni koji uspiju da dođu do Bihaća, ubrzo budu vraćeni na tzv. ničiju zemlju.

Migranti tvrde da ih policija tuče i da ima povrijeđenih.

“Igraju se sa nama kao sa fudbalskom loptom. Ovdje mi nismo ljudi”, kazao je Abid Ali iz Pakistana.

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik danas je ponovio da migranti neće biti stacionirani.

“Mislim da se ništa neće dobiti što se vraćaju migranti iz Unsko-sanskog kantona prema Republici Srpskoj jer je činjenica da se čim izađu iz autobusa vraćaju u ovaj kanton. Oni ne žele da ostanu ovdje, a to što neke političke partije iz FBiH žele da koncentrišu migrante, drugo je pitanje”, kazao je Dodik.