Epidemiološka situacija u Bijeljini je sve komplikovanija. Sve je više teških slučajeva, a kapacitet Covid bolnice, uprkos proširenju, ubrzano se popunjava. Stručnjaci apeluju na poštovanje mjera i ističu da će se zdravstveni sistem u ovom gradu srušiti, ako ovakva dinamika povećanja broja zaraženih bude nastavljena.

Epidemiološka situacija u Bijeljini je pred kolapsom, a ovaj grad i danas je prvi po broju zaraženih u Republici Srpskoj. Hospitalizovano je 39 pacijenata i svi zahtijevaju kiseoničku podršku, a iz bolnice stižu dramatična upozorenja.

“Svaki dan imate ljude koji imaju teške obostrane pneumonije i bukvalno dišu ležeći na stomaku. U jednom momentu, bez obzira na kapaccitete koje smo proširili, mi nećemo imati mogućnost odgovora, kompletan naš sistem će se srušiti”, kaže dr. Aleksandra Radojčić, infektologinja.

Kapaciteti Covid bolnice su prošireni, ali ljekari se nadaju da do popunjavanja kapaciteta neće doći, jer nemaju dovoljan broj zdravstvenih radnika.

“Zatvorili smo lijevu stranu internog nove bolnice, koju smo fizički mogli zatvoriti i otvoriti drugi ulaz, protivpožarni. Taj trenutni kapacitet je 14 soba po dva kreveta s tim što se u neke može ubaciti i treći, nadam se da nam neće trebati ni dio toga”, kaže dr. Aleksandra Radojčić, infektologinja.

Glavni krivac za novonastalu situaciju je neodgovornost i nepoštovanje mjera, kažu iz gradskog štaba za vanredne situacije.

“Mi smo lako iskontrolisali kad smo imali jedno žarište ili dva, sad nije moguće, znate da su najčešće ovi koji su u posljednje vrijeme oboljeli – da je virus došao sa strane, zatim ta druženja, to su tri-četiri vrste mogućnosti izvorišta zaraze”, kaže Mićo Mićić, gradonačelnik Bijeljine.

Mišljenja Bijeljinaca idu iz krajnosti u krajnost. Dok jedni strahuju, drugi su skeptični i potpuno negiraju postojanje virusa.

Anketa:
“Ne idem nikud, sad sam izašla iz kuće”.
“Bojimo se, ali nema, hvala Bogu, ništa”.
“Ne bojimo se. Čuvam se, ovako sa maskom”.
“Čula sam na vijestima, ali ne znam šta je istina, šta nije, ovo niko ne zna ništa”.

Jedno je sigurno, ako u narednom periodu ne dođe do poboljšanja situacije, biće uvedene restriktivnije mjere.

“Veoma je teško i komplikovano i želim da još jednom zamolim, da ne bi uvodili drastičnije i restriktivnije mjere – da se poštuju ove, ovakve, kakve su”, kaže Mićo Mićić, gradonačelnik Bijeljine.

“Imaćemo priliku da biramo da li želimo mlade ljude žive ili ta radna mjesta i privredu”, kaže dr. Aleksandra Radojčić, infektologinja.

Iz Štaba za vanredne situacije još jednom su apelovali na građane da nose maske i izbjegavaju okupljanja, a inspekcijske kontrole poštovanja mjera biće pojačane.