U Bijeljini je otvoren Dnevni centar za djecu sa smetnjama u razvoju, za koji je Vlada Japana donirala 360.000 KM.

Direktor bijeljinskog Centra za socijalni rad Milorad Sofrenić naveo je da Dnevni centar raspolaže sa prostorijama opremljenim najsavremenijim didaktičkim sredstvima, kao i dovoljnim brojem stručnog kadra za početak rada, a u njemu dnevno može boraviti do 50 djece.

“U narednih 20 dana odredićemo koja djeca će koristiti Dnevni centar, u skladu sa vrstom oboljenja, statusom roditelja i kapacitetom Centra, ali sve to radićemo sa predostrožnošću, zbog epidimije koronavirusa”, najavio je Sofrenić.

Psiholog u Centru za socijalni rad Slavena Rajić ocijenila je da će Dnevni centar pružiti mogućnost da djeca postignu maksimalne kapacitete koje im dozvoljava njihovo oboljenje, jer će ovdje koristiti senzornu sobu i mini-teretanu koje su od velike pomoći, a imaće neophodnu kinezi i druge terapije.

Otac trinaestogodišnjeg djeteta sa posebnim potrebama Mile Perić zahvalio je svima koji su učestvovali u ovom projektu i istakao da će im otvaranje Dnevnog centra značajno olakšati život.

“Roditelji će na neko vrijeme ostavljati svoje dijete pod stručnim nadzorom i moći će da zarade i pruže tom djetetu normalan život”, naveo je Perić.

Planirano je da do proljeća naredne godine u okviru Centra bude dovršeno i igralište za djecu na otvorenom.

Dnevni centar se nalazi u novoj zgradi Centra za socijalni rad, te će od sada osobe u stanju socijalne potrebe i djeca sa poteškoćama u razvoju imati najsavremenije uslove za brigu i zdravstvenu njegu.

Izgradnja Centra za socijalni rad koštala je 3,1 milion KM, od čega je Vlada Japana za Dnevni centar donirala 360.000 KM, saopšteno je iz Gradske uprave Bijeljina.