Protesti u Bjelorusiji organizirani nakon pobjede Aleksandra Lukašenka na predsjedničkim izborima u toj zemlji, ušli su u osmi dan.

Pozivima na proteste objavljenim na društvenim mrežama odazvali su se mnogi demonstranti koji su pozvali Lukašenka da odstupi s funkcije.

U centru Minska je organizirana protestna šetnja do Trga Stella.

Nekoliko hiljada demonstranata, protiv kojih pripadnici snaga sigurnosti nisu intervenirali, isticali su zastave Bjelorusije koje su korišene prije 1995. te uzvikivali slogan protiv Lukašenka.

Ova zastava je istaknuta i na nekoliko mostova te zgrada.

Demonstranti namjeravaju večer provesti na Trgu nezavisnosti, gdje se nalazi zgrada vlade.

S druge strane, predsjednik Bjelorusije Aleksandr Lukašenko prije demonstracija je ispred zgrade vlade organizirao miting.

Na Trgu nezavisnosti od jutra su poduzete visoke mjere sigurnosti i postavljene barijere. Njegove pristalice su se okupile sa zastavama u rukama, a podršku su pružili i pojedini državni zvaničnici.

Lukašenko, koji je govorio na mitingu, kazao je kako ga je narod 1990-tih izabrao kada je ekonomska situacija bila veoma loša.

Smatra kako Litvanija, Letonija, Poljska i Ukrajina žele ponavljanje izbora u Bjelorusiji te da ukoliko se ponove izbori kako oni žele, u zemlji neće biti stabilnosti.

Poručio je i kako nikome neće predati svoju državu.

“Uprkos svim poteškoćama i nedostacima, s vama smo osnovali ovu lijepu državu. Kome ste odlučili predati ovu državu?”, rekao je Lukašenko ističući kako neće dopustiti da država bude predata drugima.

Opoziciju i kandidate je pozvao da uzmu u obzir stav naroda, te da nije moguće da je došlo do namještanja izbora.

Lukašenko i Vladimir Putin juče su razgovarali telefonom.