Dugometražni francusko-bosanski film “Te mračne noći” François Lunela, francuskog režisera sa adresom u Sarajevu, nakon sarajevske, danas će imati premijeru u Tuzli.

Film će biti prikazan u Velikoj sali BKC Tuzlanskog kantona (TK), u skladu sa epidemiološkim mjerama, i to u tri termina – 6, 7. i 8. aprila od 18.00 sati.

Nakon tuzlanske premijere 6. aprila, bit će upriličen i razgovor sa rediteljem i dijelom ekipe koja je učestvovala u nastanku filma.

Ulaz na projekcije je besplatan uz prethodnu rezervaciju na broj telefona 035 311 070 jer je, zbog aktuelnih epidemioloških mjera, broj posjetitelja ograničen.

Film “Te mračne noći”, rađen u koprodukciji Rose productions (Bosna i Hercegovina) & Promenades films (Francuska), smješten je u 1993. godinu i opkoljeno Sarajevo, a govori o onome o čemu ne pričamo previše – o ženi u kontekstu rata. Daleko od klišeja o junaštvu, ovaj film dočarava paradokse i zaobilaznice života, patnje i sumnje, ali i snagu prijateljstva i solidarnosti među ljudima.

Film “Te mračne noći” imao je četiri nominacije na Filmskom festivalu u Milanu: za najbolju glavnu glumicu, najboljeg režisera, najbolji film i za najbolju montažu.

Uloge u filmu tumače: Maja Jurić, Arman Lunel, Muhamed Hadžović, Nina Đogo, Maja Zećo, Emina Muftić, Boris Ler.