U bolnicama u Srednjobosanskom kantonu više nema slobodnih kreveta, a ni respiratora za pacijente sa teškom kliničkom slikom. Epidemiološka situacija nikada nije bila teža.

Željka Matković, glavna sestra Covid odjela Bolnice za plućne bolesti u Travniku jedna je od oko 2400 radnika u Srednjobosanskom kantonu, koja se svaki dan pomaže pacijentima i bori se sa trećim i najgorim valom pandemije koronavirusa.

ŽELjKA MATKOVIĆ, glavna medicinska sestra Kovid odjeljenja

“Sad ovaj treći val je stvarno užasan, svaki drugi pacijent je na oksigenoj terapiji, to je strašno jer sve je više ljudi i mi osjećamo strah, i to mlađih ljudi”.

U svim bolnicama u Srednjobosanskom kantonu više nema slobodnih respiratora, niti kreveta.

ЕMIR ABDULOVIĆ, direktor Bolnice za plućne bolesti, Travnik

Dakle, danas u bolnici svi kapaciteti praktično su popunjeni. Ono što nas dodatno zabrinjava što ove druge dvije bolnice na koje se naslanjamo praktično su zauzetih respiratora

АNTO МАТIĆ, ministar zdravlja i socijalne politike SBK

Trenutno na području naše županije imamo ukupan broj aktivnih 458 osoba, imamo 141 osobu hospitaliziranu

Trenutno naravno situacija je poprilično kritična, kao i u svim ostalim kantonima. Bolnički kapaciteti su poprilično opterećeni. Kantonalna Vlada je pooštrila mjere, pa je od ponedjeljka zabrana kretanja građana od 21 sat, a učenici srednjih škola su na online nastavi.

NEVZDIN BUZAĐIJA, direktor Mješоvite srednje tehničke škole, Travnik

Znači nije to prevelik broj zaraženih učenika i nastavnika da bi se prekinuo nastavni proces. Da učenici steknu određena znanja koja će im nedostajati zbog ovog upravo reduciranog programa

Mjere će, kažu nadležni, biti dodatno pooštrene ako se ovaj tempo širenja virusa nastavi, a liječnicima dotad ostaje samo apelirati na savjest građana.

ЕMIR ABDULOVIĆ, direktor Bolnice za plućne bolesti, Travnik

Da se što manje krećemo, da koristimo mjere zaštite maske, rukavice, smanjimo svaki kontakt sa drugim osobama i da pokušamo ovih ključnih dvije, tri sedmice da preživimo.