U Bošnjačkom institutu u Sarajevu otvorena je izložba pod nazivom “Evropa je djelo prevoditelja – Dušan Karpatsky znan i neznan “. Izložba predstavlja poluvjekovni opus Dušana Karpatskog – književnog historičara i jednog od najplodnijih prevoditelja bosanskohercegovačke književnosti.

Evropa je djelo prevoditelja, a jedan od njih zasigurno je Dušan Karpatsky, veliki prijatelj Bosne i Hercegovine i južnoslavenske književnosti, kome je u vidu svojevrsnog omaža posvećena izložba otvorena u Bošnjačkom institutu. Izložba predstavlja polustoljetni opus književnog historičara, nedvosmisleno najplodnijeg prevoditelja bosanskohercegovačke književnosti na jedan strani jezik, ali i prijatelja mnogih bh. pisaca, ističe autor izložbe Andreja Stojković.

“O čemu je ova izložba, dakle to je o jednom čovjeku, o jednom pojedincu, ali i o njegovom životu i o njegovom djelu. Druga tema je čitava generacija ljudi koji su ga okruživali i s kojima se on družio i prijateljevao. A to su recimo Vaclav Havel, Kundera, Jirži Menzel, to su sve poznata imena Sarajlijama”, navodi Stojković.

Izložba je postavljena u organizaciji Ambasade Republike Češke u BiH i Bošnjačkog instituta, a povodom obilježavanja stogodišnjice rođenja Adila Zulfikarpašića i 20 godina rada i djelovanja Bošnjačkog instituta u Sarajevu.

“Evo danas otvorenje izložbe gospodina Dušana Karpatskog, koji je ostavio veliki trag na prostoru djelovanja naših jezika, srpskog, hrvatskog, bosanskog i crnogorskog jezika , kako je govorio pokojni Mirko Kovač. Tim jezicima govori 18 miliona ljudi, to je veliki prostor”, ističe direktor Bošnjačkog instituta Faris Gavrankapetanović.

“Dušan Karpatsky znan i neznan, u Sarajevu on je dobro znan. On nije samo prevoditelj, on je bio najbolji prevoditelj iz svih jugoslovenskih jezika. Ali on je imao posebnu vezu za Bosnu i Hercegovinu i za Sarajevo. I zato ja se lično sjetim i njegova doprinosa”, kazala je ambasadorica Češke Republike u BiH Ivana Hlavsova.

Dušan Karpatsky nije bio samo sjajan prevoditelj i poznavatelj južnoslavenskih književnosti i kultura, već i jedan od od najobrazovanijih čeških intelektualaca u posljednjih 50-ak godina, kojeg će mnogi pamtiti kao velikog prijatelja BiH posebno u vrijeme posljednjeg rata, rečeno je na izložbi.