Zavodu za javno zdravstvo Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde danas je dopremljeno oko 240 doza vakcina protiv Covid-19.

Po riječima direktorice ove ustanove dr. Medine Bičo, najveći dio namjenjen je za revakcinaciju

“Dopremljeno je 100 doza vakcine Astra Zeneca i 72 doze Pfizera, sve za revakcinaciju, dok su stigle još 72 doze Pfizera namjenjene za prvu dozu”, pojasnila je dr. Bičo.

Napomenula je da je protekle sedmice u BPK Goražde izvršeno najviše revakcinacija – 433, dok je prvom dozom vakcinisano 12 osoba.

“Dosad je na području BPK Goražde ukupno vakcinisano 1.606 osoba ili 6,9 posto od ukupnog broja stanovnika, od čega 1.404 na području Grada Goražde, 81 osoba vakcinisana je u Općini Pale u FBiH i 121 u Općini Foča u FBiH. Revakcinisana je ukupno 891 osoba”, precizirala je Bičo.

Istakla je da se proces imunizacije na području tog kantona vrši u skladu sa dopremanjem vakcina te da raste broj zainteresiranih građana za vakcinaciju.

Epidemiološka situacija u BPK trenutno je stabilna i danas nisu registrovani novi slučajevi koronavirusa. Trenutno su aktivna četiri slučaja Covid-19, dok se u izolaciji nalazi 16 osoba, a u Covid odjelu Kantonalne bolnice nema hospitaliziranih pacijenata. Od početka pandemije oporavile su se 2.022 osobe.