Na području Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde bilježi se blagi porast zaraženih infekcijom Covid-19.

U kantonalnom Zavodu za javno zdravstvo pojašnjavaju da je protekle sedmice izvršeno 157 laboratorijskih testiranja, među kojima je bilo 15 pozitivnih osoba.

“Tokom vikenda registrovano je sedam novih slučajeva, a infekcija koronavirusa danas je potvrđena kod još tri osobe iz Goražda čime se broj novozaraženih popeo na 19 osoba, dok se u izolaciji nalazi 56 osoba. Sedmična incidenca se uduplala u odnosu na raniji period i iznosi 65, a srećom nismo imali smrtnih ishoda niti hospitaliziranih osoba”, precizirala je direktorica Zavoda  Medina Bičo.  

Naglasila je da ohrabruje značajniji odziv građana za imunizaciju, a do sada je na podurčju ovog kantona vakcinisano 21,8 posto stanovništva.

“U protekloj sedmici smo imali znatno veći broj vakcinisanih u odnosu na sedmicu prije, tako da proces imunizacije ide dobro. Prvom dozom je vakcinisano 4.981, dok je drugu dozu primilo 2.335 osoba”, istakla je Bičo.

Uputila je apel građanima da u cilju suzbijanja širenja koronavirusa poštuju naredbe koje su na snazi uz napomenu da se, ukoliko dođe do pogoršanja epidemioloske situacije, naredbe mogu pooštriti, što će u konačnici ovisiti i od individualne odgovornosti.