Stotine ljudi blokirali su saobraćaj u centru Bratislave zbog zakona kojim se licima vakcinisanim protiv koronavirusa omogućava lakši pristup javnim događajima i mjestima, javljaju slovački mediji.

Novi zakon, prema kome će lica koja nisu vakcinisana morati da se testiraju ako žele da prisustvuju javnom događaju i da uđu u neki javni prostor, odobrio je parlament prošle nedjelje, a u ponedjeljak je potpisala predsjednica Zuzana Čaupotova.

Sve veći broj zemalja uvodi propise prema kojima će ili potvrda o vakcinaciji ili negativan test biti potrebni za ulazak u bioskop, restoran ili druge zatvorene prostore.

Manje grupe demonstranata počele su još jutros da se okupljaju ispred zvanične rezidencije Čaputove, a njihov broj cijeli dan se povećava, piše list “Denik N”.

Demonstranti su blokirali saobraćaj u gradu, ali policija nije intervenisala.

Slični protesti održani su prošle sedmice ispred zgrade Parlamenta Češke, kada je policija ispalila suzavac prema licima koja su blokirala i gađala jajima ulaz u zgradu.

U Slovačkoj je do sada vakcinisano 35,7 odsto popualcije, što je najniže po glavi stanovnika u Evropskoj uniji, podaci su Univerziteta “Džons Hopkins”.