Izbori u Brčko Distriktu mogli bi da dođu u pitanje zbog problema koji su se javili u vezi s obradom podataka za čak 34 biračka mjesta. Sporno je 13 hiljada glasačkih listića. Stranka demokratske akcije (SDA), koja u ovom trenutku ima najveći broj glasova, već razmišlja o načinima formiranja vlasti. Iz Političke organizacije Narod i pravda sumnjaju na malverzacije, pozivajući nadležne institucije da preduzmu sve potrebno da bi zaista bila ispoštovana volja građana.

Lokalna izborna komisija Brčko Distrikta obavijestila je javnost da nisu uspjeli obraditi podatke za jedno od ukupno 140 biračkih mjesta s obzirom na to da članovi biračkog odbora nisu popunili ZR obrazac i automatizmom nije bilo moguće unijeti rezultate za ovjerene političke subjekte i kandidate.

O svemu su obavijestili Centralnu izbornu komisiju Bosne i Hercegovine i očekuju instrukcije kako postupiti. No, ovo nikako nije najveći problem sa kojim se trenutno suočavaju.

ANDREA MRKONJIĆ, predsjednik Lokalne izborne komisije Brčko Distrikta

“Nakon unosa podataka u JIS aplikaciju, automatizmom smo dobili podatak o zahtjevu za ponovno otvaranje vreća, a u svrhu pravilnog objedinjavanja rezultata za 34 biračka mjesta. U narednom periodu očekujemo kako će se Centralna izborna komisija očitovati o tome, odnosno očekujemo naredbu Centralne izborne komisije za ponovno otvaranje vreća na određenim biračkim mjestima”.

Politička organizacija Narod i pravda Brčko Distrikta izrazila je zabrinutost i sumnju u regularnost izbornog procesa zbog ovih informacija. Kažu da je razlika između broja osoba koje su glasale i unesene u bazu 12.859 glasača, odnosno 34 posto od ukupnog broja birača koji su izašli na izbore i da to nedvosmisleno ukazuje na moguće pokušaje prekrajanja rezultata i izborni injžinjering od brojačke mašinerije pojedinih političkih subjekata, navedeno je u saopštenju ove političke organizacije.

U Stranci demokratske akcije (SDA), koja po sadašnjim rezultatima ima ubjedljivo najveći broj glasova, ne sumnjaju u regularnost izbornog procesa. Očekuju da im osvojeni glasovi
omoguće pet ili šest mandata u Skupštini Brčko Ddistrikta.

ESED KADRIĆ, predsjednik SDA Brčko Distrikta

“Ovo je najbolji i najubjedljiviji izborni rezultat u zadnjih 30 godina u Brčkom tako da s pravom imamo razloga pretendovati na poziciju gradonačelnika Brčkog u ovom mandatu”.

Predizbornu kampanju u Brčko Distriktu obilježila su hapšenja osoba koje se terete za počinjenje više krivičnih djela, a najviše u vezi sa kupovinom glasova. U pritvoru su i neki od zastupnika Skupštine Brčko Distrikta.

ZEKERIJA MUJKANOVIĆ, glavni tužilac u Tužilaštvu Brčko Distrikta

“Naše aktivnosti su rezultirale u deset otvorenih predmeta. Istrage se vode protiv deset osumnjičenih lica. Od njih deset, devet se trenutno nalaze u pritvoru i mi ćemo u narednom periodu nastojati što prije doći do tužilačke odluke”.

Glasači su u Brčko Distriktu na ovogodišnjim lokalnim izborima mogli birati između 49 političkih subjekata i glasati na 140 redovnih biračkih mjesta, kao i dva biračka mjesta za glasanje u odsustvu. Očekivalo se da posao oko prebrojavanja glasova bude završen zaključno sa subotom, izbori verifikovani u zakonskom roku, a vlast formirana do kraja godine. Ostaje, za sada, neizvjesno kako će biti razriješen problem koji se pojavio sa velikim brojem biračkih mjesta gdje nije moguće objediniti unesene podatke.