U Brčko distriktu danas počinje vakcinacija protiv virusa korona, a vakcine će prvi primiti zdravstveni radnici, rekao je šef Odjeljenja za zadravstvo i ostale usluge Vlade distrikta Sead Šadić.

On je precizirao da će prvi biti vakcinisani zdravstveni radnici u trijažnim i kovid ambulantama, hirurškim i odjeljenjima na kojima su smješteni kovid pacijenti, te ostali zadravstveni radnici.

Šadić je istakao da će vakcinacija zdravstvenih radnika biti organizovana u Domu zdravlja, da ima dovoljno doza za sve njih, te da će potom imunizacija početi i u staračkim domovima.

“Odjeljenje za zdravstvo i ostale usluge je napravilo četiri vakcinalna punkta u Omladinskom centru koji će biti na raspolaganju građanima po završetku prve faze vakcinacije. Dnevno ćemo moći da vakcinišemo najmanje 160 ljudi”, pojasnio je Šadić.

On je napomenuo da je u distrikt stiglo 1.170 doza vakcina “fajzer” i 700 doza vakcina “astra zeneka”, koje su nabavljene putem “Kovaks” sistema, te da bi ove sedmice trebalo da stignu i vakcine koje je donirala Turska.

“Kroz Kovaks sistem smo nabavili 32.000 doza. Još nam nedostaje nekih 50.000 doza i mi smo već pokrenuli aktivnosti prema enitetima i prema dobavljačima da putem direktne nabavke nabavimo nedostajuće doze”, rekao je Šadić.

On je dodao da bi 22. aprila distriktu trebalo da bude isporučeno još oko 1.800 doza vakcina nabavljenih putem “Kovaks” sistema.

“Svi građani koji žele da izvrše imunizaciju, mogu se javiti na besplatan info-broj koji će biti aktiviran u četvrtak, 1. aprila, i na osnovu ankete koju prođu, praviće se ažurirani spisak i biće pozivani za vakcinaciju”, istakao je Šadić.