U Brčkom je danas, u organizaciji Voćarskog kluba iz tog grada, počela poljoprivredno-turistička manifestacija “Dani voća”, na kojoj učestvuje 30 izlagača iz distrikta, okolnih mjesta i regiona.

Predsjednik brčanskog Voćarskog kluba Savo Lukić rekao je novinarima da je cilj dvodnevne manifestacije afirmacija distrikta kao voćarskog kraja.

On je naglasio da bez stručnih predavanja ljudi sa instituta i profesora sa fakulteta nema rezultata i kvalitetnog voća.

Zamjenik gradonačelnika Brčkog Anto Domić, koji je manifestaciju proglasio otvorenom, rekao je da će Vlada distrikta nastaviti da podržava razvoj voćarstva na tom prostoru.

“Siguran sam da će u vremenu koje je pred nama biti sve više poljoprivrednih proizvođača koji će razvijati dodatnu vrijednost kao što smo vidjeli danas”, istakao je Domić.

Šef vladinog Odjeljenja za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Perica Burgić rekao je da se na prostoru distrikta povećava broj zasada voća, te da je voćarstvo isplativo jer voće ima prolaznost na evropskom tržištu.