Višednevna radionica čiji je cilj promocija ženskog preduzetništva, te edukacija i motivasanje žena da pokrenu vlastiti posao, počela je u Brčkom.

Vesna Katić, predstavnik Udruženja za podršku i razvoj “Sistem” Brčko koje je organizator radionica o ženskom preduzetništvu, rekla je da na radionici učestvuje 20 žena – članica udruženja iz Bratunca, Tuzle i Brčkog.

“Mnogo žena već nešto radi, ali ne zna kako da marketingom svoje proizvode proda. Mi smo tu da im pomognemo i učinimo vidljivim”, izjavila je Katić.

Predsjednik Udruženja žena “Maja” iz Kravice Nada Marković rekla je da su članice kroz udrženje 2013. godine osnovale zadrugu čija je osnovna djelatnost uzgoj i otkup maline.

Ona je napomenula da zadruga ima 27 žena kooperanata, te da je stvaranje kooperativnih grupa veoma bitno zbog boljeg plasmana na tržište.

“Socijalno preduzetništvo je sada hit tema. Mi smo već 2013. krenule u tu priču i nismo ni znale šta je socijalno preduzetištvo. Naše su žene iz marginalizovane grupacije”, rekla je Marković.

Dodala je kako očekuje da će Zakon o društvenom preduzetništvu Republike Srpske donijeti i određene benefite prilikom osnivanja firmi iz te kategorije, te da bi trebalo da bude usvojen do kraja godine.