Snage sigurnosti u Belgiji su uhapsile 116 učesnika protesta u Briselu organizovanog zbog smrti tinejdžera afričkog porekla koji je preminuo nakon što ga je privela policija.

Policija je saopštila da se nasilje dogodilo nakon što su u sredu u centru Brisela završene uglavnom mirne demonstracije sa oko 500 učesnika.

“Grupa demonstranata od oko 50 do 100 ljudi ostala je na tom mestu i izazvala razne incidente”, naveli su iz policije, te dodali da je nekoliko policajaca povređeno tokom nereda.

Učesnici protesta su zapalili policijsko vozilo, razbili staklo i vrata na policijskoj stanici i oštetili bankomate i radnje u obližnjim ulicama.

Među 116 uhapšenih je 30 maloletnika, a jedan od demonstranata je u hitnoj pomoći, navela je policija.

“Pravda mora biti zadovoljena prema onima koji su vandalizovali i povredili petero policajaca, uključujući i policajku koja je hospitalizovana”, rekao je policijski načelnik Marc De Mesmaeker za “RTBF“.

On je kazao da to mora biti urađeno “sa pažnjom, isto kao što se tako treba odnositi i prema tragičnoj smrti tinejdžera Ibrahima Barriea”.

Policija je privela tinejdžera Ibrahimu Barriea s obrazloženjem da se nije pridržavao epidemioloških mera preduzetih u sklopu borbe protiv koronavirusa. Navedeno je da je Barrie mobilnim telefonom snimio video policije, a zatim pobjegao.

Barrie, koji je uhapšen i odveden u policijsku stanicu, sat vremena kasnije izgubio je svest, a umro je u bolnici u koju je prebačen. Tužilaštvo je pokrenulo istragu o smrti mladića.