Povodom 93. rođendana Hajrudina Šibe Krvavca, jednog od najznačajnijih bosanskohercegovačkih filmskih autora, 22. decembra u sarajevskom kinu Meeting Point bit će prikazano njegovih pet dokumentaraca.

Riječ je o filmovima: “Selice”, “Poplave”, “Planinci”, “U dolini Neretve” i “Oteta zemlja”.

“Dan Hajrudina Šibe Krvavca” je poseban program kojim Udruženje rediteljica i reditelja u Bosni i Hercegovini obilježava 93. rođendan jednog od najvećih bh. filmskih autora, majstora žanra i jednog od najgledanijih reditelja na svijetu.

Na ovaj način Udruženje rediteljica i reditelja nastavlja jasno naglašavati ogromnu važnost reditelja u našoj kulturi i njihov trajni utjecaj jer su oni ti koji tvore ne samo kulturnu nego i socijalnu sliku nekog društva, ali, zbog prirode posla, nisu jasno vidljivi. “Dan Hajrudina Šibe Krvavaca”, osim slavljenja filmske umjetnosti, želi da donese svijest i inspiraciju novim generacijama koji gotovo uopšte nisu upoznati sa jednim od najznačajnijih bosanskohercegovačkih umjetnika.

Svojom snažnom autorskom ličnošću spojenom sa rijetkom zanatskom vještinom i smislom za spektakl i akciju u funkciji emotivnog angažovanja publike, a ne slavljenja bilo koje ideologije, Krvavac je donio potpuno novu vrijednost u bosanskohercegovačku i kinematografiju bivše SFRJ.

Šiba je snimio je oko četrdeset uradaka, dokumentarnih filmova, televizijskih serija, kratkih i dugometražnih filmova. Napisao je i više od dvadeset scenarija.

Posebno je poznat je po filmovima “Vrtlog”, “Diverzanti”, “Most” i “Partizanska eskadrila”. Najveću slavu stekao je filmom “Valter brani Sarajevo”, kojeg je pogledalo nekoliko milijardi gledalaca. Film je bio veoma popularan u Kini.

Mnogi su saglasni da je Šiba jedini režiser akcionih filmova u punom smislu te riječi na prostoru bivše Jugoslavije, tvorac i svojevrstan predstavnik cijelog jednog filmskog žanra, poznatog kao “partizanski vestern”.

Njegovi filmovi predstavljaju kontinuitet modernog filmskog izraza u estetskom i svakom drugom umjetničkom segmentu, zbog čega i jesu kulturno blago Bosne i Hercegovine.