Nastavak suđenja bivšem ministru bezbjednosti u Savjetu ministara Draganu Mektiću i drugim optuženima za zloupotrebu položaja prilikom realizacije Projekta prekogranične saradnje u oblasti vatrogastva, čime je pričinjena ukupna šteta od 244.764 KM, biće nastavljeno u četvrtak, 8. aprila, u Sudu BiH.

Na ročištu koje je održano 25. marta svjedok Tužilaštva BiH Jovana Anđelić ispričala je kako je učestvovala u pisanju ovog projekta vrijednog 244.764 KM.

Anđelićeva je rekla da je radila u Sektoru za zaštitu i spasavanje Ministarstva bezbjednosti od 2006. do 2016. godine, te da je, koliko se sjeća, 2014. godine sa kolegama bila uključena u pisanje projekta prekogranične saradnje.

Osim Mektića, optuženi su Igor Golijanin, Samir Agić i Edin Garaplija.

Mektić je optužen da je zloupotrebu položaj na dužnosti ministra bezbjednosti, koju je donedavno obavljao, Golijanin u svojstvu šefa kabineta ministra bezbjednosti, Agić kao pomoćnik ministra, dok je Garaplija optužen kao odgovorna osoba i vlasnik Instituta za zaštitu od požara i eksplozija “Inza” Sarajevo.

Mektić, Golijanin i Garaplija optuženi su za krivično djelo visoke korupcije koja šteti međunarodnom ugledu BiH, te da su u saučesništvu počinili krivična djela zloupotreba položaja ili ovlaštenja i pomaganje u izvršenju krivičnih djela.

Optužnica ih tereti i za grubo kršenje Zakona o javnim nabavkama, Zakona o sukobu interesa u institucijama vlasti BiH, te Zakona o ministarstvima i drugim organima uprave u BiH.

Tužilaštvo im stavlja na teret i kršenje Zakona o državnoj službi u institucijama BiH i internih propisa Ministarstva bezbjednosti prilikom realizacije projekta, odnosno nabavke opreme za vatrogasne kapacitete, angažovanja fizičkih i pravnih lica, kao i postupaka nabavke materijala od interesno povezanih lica i bliskih srodnika, čime su ostvarivali nezakonitu imovinsku korist.

Ročište je zakazano za četvrtak u 13.00 časova, objavljeno je na zvaničnoj stranici Suda BiH.