Evropska fudbalska organizacija (UEFA) saopćila je da će 7. decembra biti održan žrijeb grupa evropskih kvalifikacija za Svjetsko fudbalsko prvenstvo koje će 2022. godine biti igrano u Kataru.

U saopćenju se navodi da zbog pandemije KOVID-19 izvlačenju kvalifikacionih grupa neće prisustvovati predstavnici zemalja članica UEFA-e, publika i predstavnici medija.

Žrijeb će biti održan 7. decembra u švicarskom Cirihu s početkom u 18 sati i javnost će taj događaj pratiti u online prenosu.

Ukupno 55 članica UEFA će se kroz kvalifikacije boriti za jednu od ukupno 13 karti za učešće na mundijalu u Kataru.

Nacionalni timovi će biti razvrstani u ukupno deset grupa i to u pet sa po šest reprezentacija i pet sa po pet timova.

Format takmičenja unutar grupa će biti onaj ustaljeni način igranja po dvije utakmice i to jedne u gostima i jedne na domaćem terenu.

Evropske kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo igrat će se od marta do novembra naredne godine.

Prvoplasirane selekcije iz svih deset grupa će se direktno plasirati na mundijal u Kataru, a drugoplasirani iz svih deset grupa će se kroz play-off boriti za preostale tri karte na nastup na Svjetskom prvenstvu. U play-offu će im se pridružiti još dvije selekcije iz Lige nacija (sezona 2020/2021) i to one koje budu imale najviše bodova u tom takmičenju, a da nisu izborile jedno od prva dva mjesta u kvalifikacionoj grupi.

U play-offu će nacionalni timovi igrati po jednu utakmicu i po sistemu eliminacije.