U dvije bolnice na području Zeničko-dobojskog kantona, u protekla 24 sata od posljedica virusne infekcije Covid-19 preminulo je 12 pacijenata, dok ih je trenutno hospitalizirano ukupno 165, potvrdili su Feni iz Kantonalne bolnice Zenica i Opće bolnice Tešanj.

“Trenutno imamo hospitalizirano 130, a na Intenzivnom odjelu je 14 pacijenata. U zadnja 24 sata, preminulo je 11 pacijenata. Jednu smo pacijenticu uputili na tretman u Univerzitetski klinički centar Sarajevo”, kaže direktor KBZ-a Rasim Skomorac.

Brojke su, napominje, varljive i situacija je i dalje jako teška pa su uputili poziv svojim ljekarima koji se nalaze na specijalizacijama u kliničkim centrima Sarajevo i Tuzla da se vrate i pomognu im u borbi protiv koronavirusa.

“Mi nemamo puno ljudi na specijalizaciji. Samo ih je desetak, a svi neće biti ni vraćeni”, napominje Skomorac.

Zenička bolnica, ističe, za sada ima redovno snabdijevanje kisikom te za sada mogu podmiriti sve potrebe. KBZ ima tehničke kapacitete i zdravstvenog osoblja dovoljno za pružanje kiseoničke podrške za oko 150 pacijenata.

Opća bolnica Tešanj, ističe direktor Hasan Škiljo, ima problema s nabavkom lijeka Clexane, koji u terapiji koriste za razrjeđivanje krvi zaraženih pacijenata.

“Lijeka nema na tržištu. Pokušavamo ga što prije nabaviti. Inače, na našem Odjelu za Covid trenutno je smješteno 35 pacijenata, koji su svi teži. U zadnja smo 24 sata imali jednog preminulog pacijenta”, kaže Škiljo.

Napominje da su dvoje teških pacijenata uputili na tretman na Univerzitetski klinički centar u Tuzli, dok su za još jednog pacijenta, koji se zadesio u Tuzli, izdali saglasnost da bude zbrinut u UKC-u.

Tešanjska bolnica, podsjeća Škiljo, zadužena je za hospitalizaciju zaraženih pacijenata sa područja općina Maglaj, Doboj-Jug, Usora i Tešanj.