Evropa neće zaboraviti ono što se dogodilo u Srebrenici niti svoju odgovornost za nesprečavanje genocida, zajednička je to poruka evropskog komesara za proširenje, predsjednika Evropskog vijeća i šefa evropske diplomatije koja se mogla čuti u sali Evropskog parlamenta u kojem je održana komemorativna sjednica posvećena 25. godišnjici genocida u Srebrenici.

OLIVER VARHELYI, europski povjerenik za susjednu politiku i proširenje

“Srebrenički genocid i dalje ostaje otvorena rana u srcu Evrope. I dalje nas progoni. To nas i dalje podsjeća na našu zajedničku odgovornost da spriječimo da se genocid više ne ponovi. Stoga je naša dužnost pamtiti Srebrenicu zauvijek”, rekao je Varhelyi.

Tokom komemoracije se čulo da je potrebno više zalaganja za borbu protiv negiranja genocida i zaštite žrtava. Podsjetili su i na činjenicu da je u sudovima u Hagu, Bosni i Hercegovini, Srbiji i Hrvatskoj osuđeno 47 optuženih na više od 700 godina zatvora zbog učešća u genocidu u Srebrenici

TONINO PICULA, europski zastupnik i član izaslanstva za odnose sa BiH

“Da, zločin u Srebrenici je genocid i tako ga treba zvati. Imamo presude Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju i Međunarodnog suda pravde. Ali protokom vremena samo će jačati naša obveza da zaštitimo žrtve i njihove obitelji od programiranog zaborava u režiji političkog inženjeringa. A takvih pokušaja ima i bit će ih još, od dodjele Nobelove nagrade onima koji negiraju genocid do kampanja dezinformiranja sponzoriranih od raznih autoritarnih režima”, kazao je Picula..

Istaknuto je da genocid u Srebrenici nije samo tragedija Bosne i Hercegovine nego i negiranje humanosti.

PAULO RANGEL, izvjestitelj za BiH u Europskom parlamentu

“Gdje god se dogodi genocid, masakr, masovno i sistematsko ubijanje nevinih ljudi, tu postoji negiranje humanosti i ljudskog dostojanstva. Događa se Srebrenica. Svi genocidi, pogotovo u Srebrenici, zahtijevaju istinu i pravdu što je osnova ljudskog poštovanja. Istina nije kompatibilna sa poricanjem. Pravda nije pomirljiva sa nekažnjivošću”, istakao je Rangel.

Uz snažne poruke iz Evropskog parlamenta odata je i počast za sve žrtve genocida u Srebrenici, za 8 372 ubijenih ljudi. Genocid u Srebrenici, složili su se učesnici komemoracije, treba da bude stalni podsjetnik da se takvi zločini nikada ne smiju ponoviti.