Učionice mnogih škola u Bosni i Hercegovinu su na lokalnim izborima korišćene kao biračka mjesta, te je naložena njihova dezinfekcija prije povratka učenika u školske klupe.

U školama Federacije BiH i Brčko distrikta izvršena je dezinfekcija te će se učenici u školske klupe vratiti već sutra.

“U Kantonu Sarajevo, Kantonu 10, Srednjobosanskom i Posavskom nastavni proces u školama se nije odvijao dva dana nakon izbora, dok je u drugim kantonima, osim u HNK gdje još nisu održani izbori, ispoštovana preporuka Federalnog kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva o sedmodnevnim aktivnostima dezinfekcije i odvijanje nastave u online formatu. Dezinfekcija je izvršena u organizaciji odgojno-obrazovnih institucija”, rekao je pomoćnik ministra za obrazovanje FBiH Nadija Bandić

U Republici Srpskoj nešto drukčija situacija pa će tako učenici u tom entitetu online vid nastave pohađati do petka.

Dezinfekcija osnovnih i srednjih škola u Republici Srpskoj, koje su služile kao biračka mjesta za potrebe izbora 2020. godine, te Doma učenika u Doboju, počela je juče širom Republike Srpske. Dezinfekciju vrši Republička uprava za civilnu zaštitu, a dezinfekcija svih školskih objekata i dvorišnih prostora škola biće završena do kraja sedmice, te će škole spremno dočekati učenike i nastavnike 23. 11. 2020. godine.

Nastavni proces u školama Republike Srpske i Brčko distrikta odvijat će se u školskim klupama. U županijama Federacije Bosne i Hercegovine nastavni proces će se provoditi u školama, ali i online, u ovisnosti o epidemiološkoj situaciji.