Zavod za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine objavio je kako je danas donesena odluka o nastavku imunizacije cjepivom AstraZeneca.

“Nakon što je Komitet za sigurnost Europske agencije za lijekove razmatrao informacije o prijavljenim slučajevima tromboembolije zabilježene u nekoliko zemalja Evropske unije nakon cijepljenja cjepivom AstraZeneca i nakon što je potvrdio da su benefiti cjepiva u borbi protiv COVID-19 (koja sama rezultira problemima zgrušavanja i može biti fatalna) višestruko veći od rizika od rijetkih nuspojava, Odbor za koordinaciju provedbe Plana cijepljenja protiv COVID-19 u Federaciji Bosne i Hercegovine donio je odluku o nastavku cijepljenja cjepivom AstraZeneca/COVISHIELD u Federaciji BiH”, stoji u saopćenju.

Napominje se da u Federaciji BiH do sada nije prijavljena nijedna teža neželjena reakcija nakon primjene cjepiva AstraZeneca/COVISHIELD.

Pandemija COVID-19 je globalna kriza sa razarajućim zdravstvenim, društvenim i ekonomskim učinkom. Cjepiva protiv COVID-19 će doprinijeti zaštiti od obolijevanja, naročito zdravstvenih djelatnika i drugih ranjivih skupina, stoji u saopćenju Zavoda za javno zdravstvo FBiH.