U Foči je ispred gradskog muzeja, u organizaciji aktivista Udruženja građana “Bjelava”, počeo mirni skup i performans kojim ukazuju da sudbina prirodnih resursa mora da zavisi od volje građana, a ne pojedinaca.

U toku je sjednica Skupštine opštine Foča, na kojoj se između ostalog raspravlja o prijedlogu odluke kojom se ustupa zemljište opštine Foča za polaganje podzemnog cjevovoda radi izgradnje mHE.

Iako je od strane Udruženja građana “Bjelava” pokrenuta inicijativa na osnovu prikupljenih potpisa velikog broja građana, a u skladu sa zakonom i Statutom za zakazivanjem Posebne sjednice SO na kojoj bi se raspravljalo o izgradnji MHE u slivu rijeke Bjelave, njihov zahtijev je odbijen.

Mirni skup za zaštitu rijeka u Foči2
Foto: Jovana Borovčanin/BHRT

Umjesto toga na dnevom redu je “Informacija o aktivnostima na izgradnji mHE “Bjelava” kojom će odbornici i javnost biti upoznati o aktivnostima na izgradnji male hidroelektrane “Bjelava”.

Iz Udruženja “Bjelava” ističu da “prilikom dodjele koncesije nije ispoštovan stav 3 javnog poziva u kojem stoji da je ponuđač dužan da prilikom izrade studija uvaži mišljenje Opštine Foča, odnosno preduzeća “Izvor” a.d. Foča”.

“U navedenom mišljenju je jasno iskazana primjedba na gradnju planiranih mHE zbog ugroženosti gradskog vodovoda, a investitor nije dostavio studiju sa uvažavanjem svih uslova iz tog mišljenja”, navodi se u saopćenju.

Predstavnici UG “Bjelava” će predložiti da Skupština Općine Foča usvoji Deklaraciju: Općina protiv izgradnje malih hidroelektrana. Tekst Deklaracije je u skladu sa Arhuskom konvencijom usvojenom 25. juna 1998. godine i Deklaracijom o zaštiti rijeka Zapadnog Balkana koja je usvojena 28. septembra 2019., kao i odlukama o moratorijumu na gradnju mHE koje usvajaju općine u našoj blizini, poručili su iz Udruženja građana “Bjelava” Foča.