Policijske akcije sprovedene su jutros u Francuskoj protiv “više desetina pojedinaca” u islamističkim pokretima, poslije odrubljivanja glave u petak nastavniku protiv koga je izrečena “fatva”, rekao je ministar unutrašnjih poslova Žerald Darmanen.

“Očigledno je izrečena fatva protiv nastavnika”, rekao je Darmamen za radio Europe 1 govoreći o pritvorenim osumnjičenim.

Više od 80 istraga otvoreno je zbog mržnje izražene preko interneta i bilo je privođenja od kada se dogodilo to ubistvo, dodao je ministar.

Policijske akcije se na osnovu odluke vlade sprovode od jutros i biće nastavljene narednih dana, rekao je on.

One nisu isključivo usmjerene na osobe povezane sa istragom ubistva nastavnika istorije Samuela Patija već im je cilj da se pokaže “da nema ni minuta predaha za neprijatelje Republike”, rekao je ministar.

Osamnaestogodišnji Abdulah Anzorov, Rus čečenskog porijekla u petak je odrubio glavu Samuelu Patiju (47) u blizini škole gdje je predavao na zapadnoj periferiji Pariza. Napadača je policija ubrzo ubila.

Od ubistva nastavnika u regionu Pariza “više od 80 istraga” pokrenuto je zbog poruka mržnje na internetu i bilo je privođenja, rekao je ministar Darmanen i najavio raspuštanje više udruženja među kojima i Udruženje protiv islamofobije u Francuskoj (CCIF).

“Pedesetjedno udruženje će tokom cijele ove nedjelje imati posjete državnih službi, a Savjet ministara će, na moju preporuku, raspustiti nekoliko”, rekao je Damanen.

Udruženje CCIF je “očigledno umiješano” i “određen broj elemenata nas navodi da vjerujemo da se radi o neprijatelju države”, rekao je ministar. To udruženje dobija pomoć države, ima poreske olakšice i osuđuje islamofobiju države, dodao je on.

On je takođe naveo nevladinu organizaciju Baraka Siti muslimana salafista, čiji predsjednik Dris Jemu je u pritvoru tokom istrage o uznemiravanju na društvenim mrežama.

Govoreći o “fatvi” koja je izrečena protiv profesora, ministar je posebno mislio na oca učenice u školi gdje je radio ubijeni nastavnik i na radikalnog islamističkog aktivistu Abdelakima Sefriuija. Oni su među 11 privedenih u okviru istrage napada na nastavnika.