Sedam muškaraca od 17 do 21 godine uhapšeno je danas širom Francuske u sklopu istrage ubistva kod Pariza nastavnika istorije i geografije Samuela Patija kome je odrubljena glava 16. oktobra.

Pozivajući se na izvore bliske policiji, Frans pres je prenio da se osumnjičeni pojavljaju u raznim aplikacijama za razmjenu poruka Abdulaha Anzorova, mladog Čečena koji je ubio Patija jer je na času o slobodi izražavanja svojim đacima pokazao karikature muslimanskog proroka Muhameda.

Hapšenja su sproveli pripadnici antiteroristikih jedinica i službe za unutrašnju bezbjednost. Među uhapšenima ima Čečena.

Ukupno 14 osoba uhapšeno je u sklopu istrage o ubistvu Patija (47), čijeg je ubicu policija likvidirala ubrzo poslije ubistva.

Vijest o ubistvu tog prosvjetnog radnika je potresla Francusku koja je od 2015. meta terorističkih napada. Ubistvo se dogodilo usred suđenja za terorističke napade u Parizu, među kojima je i onaj na redakciju satiričnog nedjeljnika Šarli ebdo koji je ranije objavio karikature proroka Muhameda.