U galeriji MAK Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti BiH večeras je otvorena Prva samostalna izložba Hasije Skenderović iz Sarajeva.  Skenderović je predstavila više od 40 radova, a riječ je o uljima na platnu, različitih formata i motiva.

“Otkako sam naučila olovku držati u rukama počela sam crtati. Nastavnica Mira Otović je još u osnovnoj školi prepoznala moj talenat i zahvaljujući tome učestvovala sam na različitim izložbama, a osvojila sam brojne pohvale, zahvalnice i nagrade”, kaže Hasija Skenderović.

Ističe da joj je najdraža samostalna izložba koju je sama priredila u haustoru svoje zgrade.

“Tokom ljetnog raspusta sam naslikala petnaestak radova temperama, I okačila ih u hodniku na svaki sprat. Bila sam zadovoljna i ponosna svojim radom.  Nažalost ti radovi nisu dugo krasili moj haustor, neko ih je sve uzeo”,prisjeća se Skenderović.

Dodaje da se nakon kraće pauze intenzivno opet počela baviti slikanjem prije sedam godina, a slikarske tehnike je sama učila.

 “Inspiriše me sve što mi je lijepo. Jednostavno mi nešto zapne za oko i imam neodoljivu potrebu da to naslikam. Moja druga ljubav je bila zdravstvo i za to sam se školovala.  Danas sam sretna zbog toga jer mogu uporedo da njegujem obje svoje ljubavi”,zaključuje Hasija Skenderović.

Izložbu je otvorila slikarka Tamara Vučinić čija je izložba u maju ove godine bila prva nakon nakon proglašenja pandemije koronavirusa i dvomjesečnog karantina tokom kojeg je bio zabranjen rad kulturnim institucijama.