Izložba “U ogledalu”, autorke Lebibe Džeko, na kojoj će biti predstavljena ogledala iz zbirki Odjeljenja za etnologiju Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine biće otvorena danas u Galeriji Opštine Novi Grad Sarajevo.

Na izložbi su predstavljeni predmeti iz kolekcije gradskog pokućstva, kolekcije ličnih predmeta, kolekcije narodnih nošnji te kolekcije pomagala za preradu tekstila.

Prva ogledala od stakla najvjerovatnije su izrađivali Rimljani te su na ove prostore došla upravo njihovim posredstvom i za razliku od prethodnih epoha gdje je ogledalo imalo sakralnu funkciju, Rimljani su ga koristili kao predmet za svakodnevnu upotrebu, posebno kao dio ženskog pribora za uljepšavanje.

Ogledala, posebno ona velika, zidna su se u kasnijim periodima uvozila preko dubrovačkih trgovaca jer je većina bila izrađena u Italiji i to u Veneciji (Venezia) ili Đenovi (Genova), dok su se mala, ručna ogledala često uvozila iz Carigrada i okviri su im bili bogato ukrašeni zlatovezom ili sedefom.

Od kraja devetnaestog vijeka uvoze se ogledala za koja se ramovi izrađuju i u zanatskim radionicama.

Ogledala su se koristila neprestano do današnjeg vremena, a radi specifičnih svojstava koja imaju, našla su svoje mjesto u običajima, narodnim vjerovanjima, praznovjerjima i svakodnevnom životu.

Sve do sredine dvadesetog vijeka ogledalo je predstavljalo luksuzni predmet koji nije bio dostupan svima.

Radi skupocjenosti samog stakla i okviri ogledala su izrađivani od skupocjenih materijala kao što su srebro i sedef i to posebnim, zahtjevnim, zanatskim tehnikama poput filigrana, inkrustracije, zlatoveza i duboreza u drvetu.

Izložba će za posjetioce biti otvorena do 2. oktobra, najavljeno je iz Zemaljskog muzeja BiH.