Izložba radova modne dizajnerke Ljiljane Šaković Mujan biće otvorena danas u Galeriji Udruženja likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti i dizajnera BiH (ULUPUBiH) u okviru projekta “Umjetnost u izlogu 2020”.

Ljiljana Šaković-Muja diplomirala je produkt dizajn na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu 2000. Modnim dizajnom bavi se više od 20 godina.

Članica je Udruženja likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti i dizajnera BiH (ULUPUBIH) od 2003. godine i učestvovala je kao autor na svim kolektivnim izložbama ULUPUBIH-a u Sarajevu u periodu 2003-2019. godine. Među brojnim kolekcijama i izložbama, izdvaja se odlazak u Pariz 2004. godine. U Parizu boravi i radi u studiju francuske kreatorice i umjetnice Agnes B., gdje kreira i dizajnira unikatnu modnu liniju “Ljilja for Agnes B.”

Dobitnica je prve nagrade za modni dizajn na kolektivnoj izložbi ULUPUBIH u Sarajevu 2007. godine. Status istaknutog samostalnog umjetnika Kantona Sarajevo stekla je u januaru 2009. godine. Radila je kostimografiju za pozorišne predstave, film, TV serije i reklamne spotove, saopšteno je iz ULUPUBiH-a.

Prošle godine u okviru ovog projekta otvoreno je 13 izložbi, dok je ove godine do oktobra otvoreno sedam izložbi članova ULUPUBiH-a, među kojima su i dvije online izložbe fotografija, saopćeno je iz ULUPUBiH-a.

Izložba će biti otvorena od danas, 23. oktobra do 1. novembra. Zbog trenutne pogoršane epidemiološke slike, izložba neće imati oficijelno otvorenje.