Najveće žrtve koronavirusa, njih više od 60 odsto, su osobe starije od 65 godina, podaci su Federalnog ministarstva zdravstva. Ovaj broj nastoji se smanjiti brojnim preventivnim mjerama koje uvode krizni štabovi. Ekipa BHRT-a provjerila je kakva je situacija u staračkim domovima u Bosni i Hercegovini, te kako se bore protiv ovog virusa.

Dezinfekcija obuće, evidentiranje podataka, mjerenje temperature, dezinfekcija vozila, dočekali su nas na ulazu u Gerontološki centar u Sarajevu – dom za osobe starije životne dobi. Ni medijske ekipe, kao ni posjetioci, ne mogu ući unutra. Sve to kako bi više od 350 korisnika bilo zaštićeno od infekcije koronavirusom. Preventivne mjere primjenjuju se i u prostorijama centra.

“Radnici ulaze u čist prostor, presvlače se, oblače svoju dezinficiranu i čistu odjeću, čak smo svlačionice preselili u podrum ustanove, svoju odjeću ostavljaju dole tako da ulaze dezinficirani sa maskama i rukavicama u radni prostor među naše korisnike i trudimo se maksimalno da održimo higijenu cijelog prostora”, istakla je direktorica Gerontološkog centra Sarajevo Melisa Alibašić Hadžić.

Apeluju da budu testirani svi uposlenici ovog centra, s obzirom na to da je suprug jedne uposlenice zaražen koronavirusom. Uposlenica je testirana i negativna je na koronavirus. U Hercegovačko-neretvanskom kantonu, tačnije Općini Stolac, ozbiljnija situacija – zaražena je uposlenica Doma za socijalno i zdravstveno zbrinjavanje osoba sa invaliditetom i starih. To je ustanova koja brine o 155 štićenika, a u kojoj je ukupno uposleno 69 ljudi.

“Tijekom jučerašnjeg dana napravljeno je dodatnih 29 testiranja, na sreću svi oni su COVID negativni. U Domu zdravlja Stolac i u centru gdje su smještene osobe sa invaliditetom i druge osobe su stajališta da će tijekom dana također nastaviti testiranje i biće testirani svi uposlenici u ovoj ustanovi kao i svi štićenici ove ustanove”, rekao je glasnogovornik Štaba civilne zaštite HNK Pero Pavlović.

“Testirana je i druga osoba iz iste sobe koja je negativna i 24 osobe koje se u tom domu nalaze i koje pružaju uslugu su također bili negativni. Posebno je važno da sve socijalne ustanove i ustanove staračkih domova provode sigurnosne mjere, lične zaštite, da organiziraju svoje smjene tako da pokušaju što manje da se stvori mogućnost importa tog virusa u tim ustanovama”, naglasio je Goran Čerkez, pomoćnik ministra za javno zdravlje FBiH.

Direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH Davor Pehar je istakao da štićenici ne napuštaju ustanove, te da su posjeti već odavno zabranjeni, i jedini je mogući unos da uposlenici tih ustanova u onoj fazi kada nisu bolesni, a možda su nosioci, virus unesu u te ustanove.

Iako su ove godine vrata Doma za starija lica u Istočnom Sarajevu zatvorena čak i za vrijeme nastupajućih vaskršnjih praznika, kako smo saznali, bez obzira na novonastalu situaciju sve je spremno u okviru prostorija ovog doma.

“Budući da je pred nama praznik Vaskrs trenutno se bave dekoracijom vaskršnjih jaja. Imamo 136 korisnika, svi su dobro zdravlja. Sva roba koja dolazi u Dom također prolazi određenu proceduru ulaska. Sve što nabavljamo prvo držimo u posebnim prostorijama dan, dva ukoliko postoji neka eventualna mogućnost da je ušao virus”, rekao je Miljan Sladoje iz Doma za starija lica Istočno Sarajevo.

Da dani budu lakši, komunikacija pojedinih korisnika ovih sunčanih dana odvija se preko balkona, u komunikaciji sa rodbinom pomažu uposleni, a onda kad to najmanje očekuju osmijeh na lica donese i ekipa BHRT-a.