Zajednička vojna vježba oružanih snaga Bosne i Hercegovine i Sjedinjenih Američkih Država, na kojoj je učestvovalo 280 vojnika, održana je u Glamoču.

Cilj vježbe je da Oružane snage BiH sa specijalistima za navođenje i kontrolu bliske vazdušne podrške unaprijede operativne sposobnosti.

Vježba je počela pješadijskim akcijama, nakon čega je uslijedila bliska vazdušna podrška snagama na zemlji koju su pružila dva aviona “F-16” iz italijanske baze Avijano, koji su umjesto bojeve municije koristili lasersko zaključavanje cilja i simulirano uništenje.

Na završetku vježbe helikopter “UH-1H” simulirao je medicinsku evakuaciju.

Vojnom bilateralnom vježbom, koja je održana na poligonima za obuku Oružanih snaga BiH u Glamoču, ujedno i unaprijeđena partnerska saradnja sa SAD i NATO partnerima.

Događaju u Glamoču, izemeđu ostalih, prisustvovali su član Predsjedništva BiH Željko Komšić, general Senad Mašović, ministar odbrane BiH Sifet Podžić, te vojni ataše SAD i NATO-a.

Komšić je istakao da je današnja vježba značajna zbog političkog karaktera koji je pokazao saradnju Oružanih snaga BiH i vojske SAD.