U glavnom gradu Holandije, Den Haagu, prigodnim programom obilježena je 25. godišnjica genocida u Srebrenici.

Programu, koji već 25 godina tradicionalno organizuju brojna udruženja i organizacije, prisustvovalo je manje građana nego prethodnih godina zbog pandemija koronavirusa.

Građanima na Trgu Het Plein ispred Parlamenta Holandije pridružili su se i ministrica odbrane Ank Bijleveld, zastupnik partije Denk Tunahan Kuzu, te ostali zvaničnici i vojnici holandskog bataljona Dutchbat.

Prije komemoracije je održan simbolični “Marš mira” u dužini od 11 kilometara, posvećen žrtvama genocida u Srebrenici počinjenog u julu 1995. godine.

Foto: Abdullah Aşıran – Anadolu Agency

Okupljeni građani su nosili natpise s imenima devet žrtava genocida koje su danas ukopane u mezarju Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari.

Ministrica Bijleveld je u okviru programa zvanično otvorila spomenik u spomen žrtvama koji će na Trgu ostati tri sedmice.

Gradonačelnik Den Haaga Jan van Zanen ranije danas u saopćenju je poručio da će na zahtjev udruženja preživjelih Srebreničana u tom gradu biti postavljen “nacionalni spomenik” u znak sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici.

Van Zanen je također kazao da ovu ideju podržavaju Ministarstvo odbrane i Ministarstvo vanjskih poslova te zemlje.

“Sada istražujemo mogućnosti za mjesto za jedan takav spomenik. Kao grad mira i pravde, važno nam je da se prisjećamo drame koja se dogodila 1995. godine”, rekao je gradonačelnik Den Haaga.