Historijski muzej BiH kreirao je digitalnu platformu “Religioskop” namijenjenu mladima i onima koji žele saznati više o kulturno-historijskom naslijeđu četiri monoteističke religije na području BiH.

U fokusu platforme, koja je  prezentirana danas u Historijskom muzeju BiH, je obrazovanje i vjersko naslijeđe BiH koje se čuva u lokalnim muzejima i drugim baštinskim institucijama, kao i promocija digitalnih tehnologija u kulturi i obrazovanju.

Direktorica Historijskog muzeja BiH i urednica “Religioskopa” Elma Hašimbegović kazala je da je riječ o edukativnoj platformi koju je priredio tim Muzeja uz pomoć mentora iz religijskih zajednica.

„Radi se o skupljanju priča materijalnog i nematerijalnog naslijeđa koje smo spojili u 100 priča, istaknula je Hašimbegović dodavši da su priče bazirane na izvorima, literaturi a pitke su, zanimljive i donose  mnogo novih informacija o kulturno-historijskom naslijeđu BiH”, kazala je Hašimbegović.

Ona je također kazala da je slogan Muzeja “klik na baštinu” te da je  dovoljno otići na religioskop.ba i tamo će pronaći priče.

Dirigent Stefan Mojsilović iz  Srpskog pjevačkog društva “Sloga” kazao da je platformu pomogao tekstovima  o horskom pjevanju.

Zaista divan projekat. I za mlade i za obrazovanje i za turizam. Jedna digitalna platforma u vremenu kada se sve prebacilo u virtualni svijet. Imamo projekat koji govori o stotinu različitih događaja, hramova, crkava, džamija istorijskih i drugih spomenika, gdje se govori o četiri religije kroz pričice”, naglasio je Mojsilović, dodavši da se na platformi nalazi i tekst kako se razvijala pravoslavna crkvena muzika.

Profesorica historije i predsjednica Udruženja EUROCLIO HIP Melisa Forić je kazala da je “Religioskop” interesantan projekat koji nudi velike mogućnosti za korištenje u nastavi.