Hongkonška policija je danas bacila suzavac kako bi rastjerala stotine demonstranta u crnom, od kojih su neki naoružani benzinskim bombama, tijekom skupa koji obilježava šest mjeseci od kada su vlasti upale u stanicu metroa i uhitile prosvjednike.

Posljednji sukobi su među najnasilnijim koji su se dogodili u gradu pod kineskom vlašću nakon razdoblja relativnog mira nakon intenzivnih antivladinih prosvjeda koji su eskalirali u lipnju prošle godine, a strahovi zbog koronavirusa zadržavaju mnoge stanovnike u zatvorenom prostoru.

Stotine prosvjednika okupili su se u i oko četvrti Mong Kok i stanice podzemne željeznice Prince Edward, gdje je 31. kolovoza došlo do najvećeg nasilja, kada je policija ispalila suzavac na prodemokratske prosvjednike koji su bacali benzinske bombe.

Neki su uzvikivali “Oslobodite Hong Kong, revolucija našeg vremena”, dok su drugi pozvali na rastjerivanje policije, koristeći slogane koji su obilježili prethodne prosvjede.

Kako se broj prosvjednika povećavao, neki su zapalili vatru na Nathan Road u okrugu Kowloon, dok su drugi postavili blokade na putu. Stanica podzemne željeznice Mong Kok bila je zatvorena.