Hladna fronta koja je stigla na područje Hrvatske donijela je pad temperatura ispod nule, a u unutrašnjosti i gorju snijeg i padavine.

Snijeg od ranog jutra pada na području Zagreba, ali zbog visoke temperature tla, snježni pokrivač zasad ne ugrožava saobraćanje gradom.

U gorskim krajevima je zbog visine snježnog pokrivača došlo do prometnih zastoja i nesreća izazvanih snijegom.

Zimski su uslovi na većini cesta u Gorskom kotaru i Lici uključujući autoceste A1 između Bosiljeva i Otočca, A6 Rijeka-Zagreb između Kikovice i Bosiljeva, te staru cestu kroz Gorski kotar, DC3 Zdihovo-Stubica-Delnice-Kikovica, upozorava Hrvatski autoklub.

Na ovim dionicama vrijedi zabrana prometa za motorna vozila koja nemaju propisanu zimsku opremu i teretne automobile s priključenim vozilom.

“Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ) javlja kako će danas biti pretežno oblačno i u većini predjela osjetno hladnije nego proteklih dana. U unutrašnjosti susnježica i snijeg uz stvaranje u gorju i debljeg snježnog pokrivača. Na Jadranu kiša, uglavnom na sjevernom dijelu i susnježica te snijeg, a u Dalmaciji i lokalno izraženiji pljuskovi s grmljavinom. Navečer sa sjeverozapada postupni prestanak oborine, zatim i smanjenje naoblake”, javlja DHMZ.

Temperatura zraka u unutrašnjosti je većinom od -3 do 3 °C, a navečer se očekuje još hladnije, dok je na Jadranu najviša dnevna od 8 do 13 °C.

Lokalno će u razmjerno kratko vrijeme pasti veća količina oborine, te će u unutrašnjosti nastati snježni pokrivač posebno u gorju, upozorava DHMZ, a temperatura zraka past će za 10-ak stupnjeva u odnosu na ponedjeljak.

Oborine će do srijede već posvuda uglavnom prestati.

Prognostičari najavljuju kako će dnevna temperatura od četvrtka izraženije rasti i kako će prema vikendu ponovno zavladati pravo proljetno vrijeme.