U Hrvatskoj su zabilježena dva slučaja zaraze južnoafričkim sojem koronavirusa, a bilježi se i veliki porast broja zaraženih britanskim sojem virusa, potvrdila je epidemiologinja Goranka Petrović.

“Juče smo dobili rezultate sekvencioniranja onih uzoraka koje smo poslali u Evropski centar za kontrolu bolesti. Od 300 uzoraka čiji su rezultati pristigli, 60 je bilo pozitivno na britanski soj što je 20 posto pozitivnih uzoraka. To je prilično veliki postotak. Takođe je potvrđena i južnoafrička varijanta u dvije osobe koje su se vratile iz Afrike, iz Zanzibara”, pojasnila je Petrovićeva.

Zaključila je kako se britanska varijanta brže širi, čak i do 50 posto.

“Kod te varijante nije potvrđeno da u toj mjeri izbjegava imunološki odgovor što je pak slučaj kod južnoafričke varijante. Naime, kod južnoafričke varijante uočeno je da postoje neke mutacije koje povećavaju vjerojatnost da izbjegnu imunološki odgovor, bilo da se učinkovitost smanji parcijalno ili značajnije na vakcinisanje ili da osobe koje su jednom preboljele koronu sad zapravo mogu biti podložne reinfekciji”, pojasnila je Petrovićeva.

Po njezinim riječima, proizvođači vakcina pozorno prate pojavu novih varijanti koronavirusa.

“Rezultati istraživanja pokazali su da i Pfizerova i Modernina vakcina, a pogotovo AstraZenecino imaju slabiju učinkovitost na južnoafričku varijantu i oni razmišljaju u kojem smjeru modificirati svoje vakcine. Za pretpostaviti je da bi to trebao biti relativno lagan način prilagodbe, ali to zahtijeva i promjenu u proizvodnji”, istakla je Petrovićeva.