U Indiji se nastavlja trend smanjenja broja zaraženih koronavirusom sa zabilježenih 62.612 u posljednja 24 sata, čime je ukupan broj dostigao 7,4 miliona, saopštilo je danas Ministarstvo zdravlja.

U prethodnom danu zabilježeno je 837 novih smrtnih slučajeva, što dovodi do ukupno 112.988 umrlih od koronavirusa.

Najteže pogođena zapadna država Maharaštra predstavlja gotovo 36 odsto ukupnog broja umrlih od Covida-19.

Prema Ministarstvu zdravlja prosječan broj zaraženih dnevno je pao na 72.576 prošle nedjelje sa 92.830 u nedjelji od 9. do 15. septembra kada je virus bio na vrhuncu. U Indiji se u prosjeku ovog mjeseca bilježi 70.000 novozaraženih dnevno.

Neki stručnjaci smatraju da podaci možda nisu pouzdani zbog slabog izvještavanja i neodgovarajuće zdravstvene infrastrukture. Indija se oslanja na antigen testove koji su brzi ali manje tačni od PCR testova.

Zdravstveni zvaničnici upozoravali su o potencijalu da se virus raširi za vrijeme vjerskog festivala koji počinje kasnije ovog mjeseca. Ministar zdravlja Harš Vardhan rekao je juče novinarima da su naredna dva mjeseca posebno presudna zbog zimske sezone i festivala.

Nju Delhi se takođe sprema za visoke nivoe zagađenja vazduha što će dalje iskomplikovati borbu protiv koronavirusa narednih mjeseci.