U Iraku je potvrđen prvi smrtni slučaj izazvan potencijalno smrtonosnom infekcijom poznatom pod nazivom “crna gljiva“, koja je u Indiji uzrokovala smrt više od 200 ljudi.

Direktor Zavoda za zdravstvo u južnoj iračkoj provinciji Zikar Saddam al-Tavil saopćio je da je kod jedne umrlo osobe dijagnosticirana mukormikoza, rijetka infekcija, poznatije kao “crna gljiva”.

Zdravstveni stručnjaci upozoravaju da ta vrsta infekcije može biti pogubna po pacijente koji su se upravo oporavili od zaraze koronavirusa jer najteže posljedice ima kod ljudi sa oslabljenim imunitetom.

U Indiji je proteklih sedmica potvrđeno više od 10.000 slučajeva zaraze “crnom gljivom“, a više od 200 oboljelih je umrlo.

Bolest uzrokuje plijesan koja se nalazi u vlažnom okruženju poput tla ili komposta i može napasti dišne puteve. Nije zarazna i ne širi se od osobe do osobe.

U Indiji je pokrenuta i istraga na osnovu sumnje da je slučajeve mukormikoze u pokrajini Kerala izazvao kontaminirani kisik koji je korišten za liječenje pacijenata zaraženih koronavirusom.