Za skoro cijelu teritoriju Irana proglašena je uzbuna zbog rekordnog porasta broja preminulih od Covid-19, kao i broja slučajeva zaraze, saopšteno je iz Ministarstva zdravlja.

Portparol Ministarstva Sima Sadat Lari rekla je za državnu televiziju da je najviši “crveni” stepen uzbune proglašen u 26 od ukupno 31 pokrajine u Iranu, dok je “narandžasti” nivo upozorenja izdat za četiri.

U posljednja 24 časa u Iranu je broj smrtnih slučajeva povezanih sa Covid-19 uvećan za 235 na 27.192, a na virus korona je pozitivno još 3.902 ljudi, čime je ukupan broj zaraženih u najugroženijoj zemlji Bliskog istoka od početka pandemije dostigao 475.674.

Zvaničnici u Iranu ističu da mnogi građani nisu poštovali pravilo nošenja zaštitne maske, te da su pojedine porodice iskoristile sprovođenje vanrednih mjera kako bi otišle na put, čime su pomogli širenju virusa korona.

Član državne radne grupe za borbu protiv virusa korona Masud Mardani izjavio je da su bolnice u Iranu skoro pune i upozorio da bi, zbog putovanja tokom vikenda, moglo doći do situacije gdje se pacijenti moraju hospitalizovati u improvizovanim bolnicama.