Izrael je ovlastio zdravstvene zvaničnike da pošalju u karantin svakoga za koga se procijeni da je bio izložen naročito zaraznoj varijanti virusa korona, čak i ako je osoba prethodno vakcinisana ili se oporavila koronavirusa.

Odluka je uslijedila nakon što je premijer Naftali Benet juče upozorio na širenje delta varijante virusa nakon nekoliko sedmica niskog broja zaraženih, što je pripisano masovnoj imunizaciji stanovništva.

Prema novim direktivama iz Ministarstva zdravlja, vakcinisane ili ranije zaražene osobe mogu dobiti naredbu da odu u samoizolaciju na 14 dana ukoliko vlasti vjeruju da su bile “u bliskom kontaktu sa nosiocem opasne varijante virusa”.

To mogu biti putnici iz istog aviona.

Ministar zdravlja Nican Horovic najavio je kazne od “više hiljada šekela” za državljane ili stanovnike Izraela koji putuju u zemlje sa crne liste zbog rizika od virusa korona.

Ministarstvo zdravlja je 16. juna stavilo na ovu listu Argentinu, Brazil, Južnoafričku Republiku, Indiju, Meksiko i Rusiju. Izraelci mogu da putuju u ove zemlje samo uz specijalne dozvole.

Oko 55 odsto od 9,3 miliona stanovnika Izraela primilo je obje doze “Fajzerove” vakcine, a nakon velikog pada broja dnevnih infekcija većina ekonomskih restrikcija je ukinuta.