U Izraelu se danas održavaju prijevremeni parlamentarni izbori, a riječ je o četvrtim izborima koji se u toj zemlji održavaju u posljednje dvije godine.

Pravo glasa ima nešto više od 6,5 miliona birača, a to pravo će moći iskoristiti na 13.685 biračkih mjesta.

Osobe zaražene koronavirusom ili osobe sa izrečenom izolacijom će moći glasati na posebnim drive-in biračkim mjestima na kojima neće morati napuštati svoja vozila.

U izbornoj utrci učestvuje ukupno 39 listi, a posljednje ankete pokazuju da izglede za prelazak izbornog praga ima njih 14.

Posljednja istraživanja javnog mnijenja najavljuju ponovnu pobjedu desničarske Likud partije, a njen lider Benjamin Netanyahu se nada novom mandatu na poziciji premijera države.

Međutim, iste te ankete pokazuju da Netanyahu neće imati lak posao pri formiranju većine u parlamentu (Knessetu) koji broji ukupno 120 zastupničkih mjesta.

Netanyahu se nada da je uspješni proces anticovid vakcinacije i uspostava diplomatskih odnosa sa nekoliko arapskih zemalja dovoljan razlog da mu birači ukažu povjerenje, dok opozicija tvrdi da aktuelni sudski postupci u kojima se Netanyahu tereti za korupciju i zloupotrebu položaja predstavljaju valjan razlog da birači glas daju drugoj strani.

Mnogi analitičari tvrde da će se politička kriza u Izraelu nastaviti i da su mogući i peti izbori ako ne bude formirana parlamentarna većina.

Više od 20.000 policajaca angažirano je na osiguravanju izbora, a prvi službeni rezultati se očekuju sutra, mada će izraelski mediji odmah po zatvaranju birališta objaviti rezultate na bazi izlaznih anketa.