U julu ove godine planiran je nastavak arheološkog istraživanja u Semberiji, na lokalitetu na kom su otkriveni skeleti iz tri perioda, stari čak 2.500 godina. Arheolozi kažu da je ovaj dio Bosne i Hercegovine, zbog svog geografskog položaja i plodne ravnice, bio raskrsnica puteva.

U sjeveroistočnom dijelu BOsne i Hercegovine, posebno u Bijeljini i Semberije nalazi se veliki broj nalazišta od kojih je najveći broj onih iz srednjeg vijeka, ali i iz bronzanog doba.

Jedno od najvećih arheoloških nalazišta u Semberiji otkriveno je sasvim slučajno 2018. godine na imanju poljoprivrednog dobra. Na lokalitetu Muharine pronađena su vrijedna otkrića, iz čak tri istorijska perioda.

SNEŽANA ANTIĆ, Muzej Semberije

“Najstariji nalazi su iz bakarnog doba datovani radiokarbonskom metodom u tri hiljede godina prije nove ere, tu su i keramika, životinjske kosti i dvije urne sa ostacima dvije starije gospođe.”Sljedeći period je bronzano doba, poslije nekih 1000 godina neka sahrana na vrhu tumula.”

Dobra vijest je da pandemija nije zaustavila istraživanje. Iako do daljnjeg neće biti organizovanja događaja u samom Muzeju, to nije spriječilo zaposlene da nastave iskopavanja na otvorenom.

MOMČILO KOPRIVICA, direktor Muzeja Semberije

“Sredstva smo obezbijedili putem konkursa od savjeta ministara,tačnije ministarstva civilnih poslova u iznosu od 10 000 KM i ta sredstva ćemo utrošiti na planirana istraživanja.”

Bijeljinskim arheolozima i ove godine pomagaće stručnjaci sa Instituta za orijentalnu i evropsku arheologiju iz Beča, a početak iskopavanja očekuje se u julu.

SNEŽANA ANTIĆ, Muzej Semberije

“Planiramo da završimo zapadnu polovinu tumula i da steknemo jednu kompletnu sliku.”Semberija jeste bogata, uvijek je bila neka ravnica, imamo nevjerovatan broj najviše neolitskog perioda i iz srednjeg vijeka.”

Za ovu godinu planirana je i rekonstrukcija istorijske postavke u Muzeju, al ii revizija etnološke koja se radi svake četiri godine.