U Južnoafričkoj Republici počela je treća faza kliničkih ispitivanja potencijalne vakcine protiv koronavirusa.

Potencijalna vakcina pod nazivom “BNT162b“ biće testirana na 800 ljudi u Gautengu, Limpopu i Western Capeu.

Agencija za zdravstvene proizvode u Južnoafričkoj Republici (SAHPRA) 22. septembra je odobrila provođenje treće faze kliničkih ispitivanja.

Vakcina bazirana na RNA ima za cilj povećati glikoproteine CD4+ i CD8+ koji pomažu u stvaranju imuniteta na nivou ćelija i pokreću antitijela.

Nakon prve i druge faze testiranja u Njemačkoj, krajem jula je pokrenuta treća faza kliničkih ispitivanja u kojima bi trebalo učestvovati oko 30.000 ispitanika u nekoliko zemalja među kojima su SAD i Argentina.

Japan je zatražio 120 miliona doza, a Evropska unija 200 miliona.

Da bi jedna vakcina mogla biti korištena u većim razmjerama potrebna su testiranja na ljudima u tri faze.

U prvoj fazi na manjem broju ispitanika provjerava se da li je vakcina sigurna i njene eventualne nuspojave. U drugoj fazi vrše se testiranja na više od 100 ispitanika kako bi se izazvala imunološka reakcija. U trećoj i ujedno posljednjoj fazi, proces se ponavlja na nekoliko hiljada ispitanika. Ovi procesi mogu potrajati nekoliko mjeseci pa čak i godina.

Podaci Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) pokazuju kako su do 30. septembra naučnici širom svijeta radili na kliničkom ispitivanju 41 potencijalne vakcine, dok je u pretkliničkoj fazi ispitivanja 151 potencijalna vakcina.

Među vakcinama čija su ispitivanja u kliničkoj fazi, deset ih je u trećoj fazi, 14 u drugoj, a 17 u prvoj fazi testiranja na ljudima.

Koronavirusom koji je izbio u Kini, u svijetu je zaraženo više od 34 miliona ljudi, a od posljedica infekcije umrlo je više od milion osoba.