U Kamernom teatru 55 u Sarajevu počeo je rad na novoj predstavi, čija premijera je zakazana za 24. februar. Naziv predstave je “Schindlerov lift”, koja se radi po istoimenom romanu bh. pisca Darka Cvijetića. Roman je do sada preveden na devet svjetskih jezika i za kratko vrijeme osvojio je kritiku, ali i brojnu čitalačku publiku.

Kratki roman “Schindlerov lift” specifično je djelo prijedorskog pjesnika, reditelja, glumca i dramaturga Darka Cvijetića, u kojem on sjedinjenim lirskim i proznim elementima vješto opisuje predratna i ratna zbivanja u Prijedoru 90-tih godina.

Knjižicu od 90 stranica opisuju kao jednu od najboljih antiratnih knjiga u novijoj poslijeratnoj književnosti.

Kamerni teatar je otkupio prava na roman prije godinu dana, a tek su počele i prve čitače probe.

EMIR HADŽIHAFIZBEGOVIĆ, direktor Kamernog teatra 55

“Ovo je, što se mene tiče, najvažniji projekat u mom mandatu koji traje četiri i pol godine”.

Centralno mjesto u radnji romana zauzima crveni soliter u kojem je Schindlerov lift. Taj lift u kojem život gubi petogodišnja djevočica Stojanka, okosnica je svih tragedija koje se tada dešavaju u crvenom soliteru i Prijedoru. Pronaći adekvatne scenske metafore i scenski jezik koji će literarne metafore prenijeti u jedan sasvim drugi prostor i drugi medij, najveći je izazov za reditelja, ali i cjelokupan tim koji radi na predstavi.

KOKAN MLADENOVIĆ, reditelj

“Živjeti u Prijedoru, a progovoriti tako čistih ruku o zločinima koji su se dešavali nad bošnjačkim stanovništvom od te ’92. pa nadalje, i to jednim tako moćnim, poetskim jezikom gdje se ne zna šta je strašnije, da li ti fakti koji su se desili ili ta fikcija gdje je to Darko okružio, ogroman je izazov za sve nas”.

DARKO CVIJETIĆ, autor romana

“Ja sam jako ponosan što se to uopće dogodilo, što je jedan moj mali roman dobio ta krila koju mu daje Kamerni teatar, taj prelaz u jedan potpuno drugi jezik, jedan jezik izravnije metafore”.

Sa beogradskim rediteljem Kokanom Mladenovićem, Kamerni teatar je prije dvije godine radio na predstavi “Sjećaš li se Dolly Bell”, koja je postala jedna od najgledanijih i najuspješnijih predstava. Nadanja su da će i ova predstava ostaviti značajan trag u cjelokupnom teatarskom životu Bosne i Hercegovine.