Prva isporuka vakcine protiv Covid-19 iz kompanije Pfizer stigla je u Kanadu, a očekuje se da će prvi građani biti imunizovani već danas, saopštio je premijer Justin Trudeau.

Kanada i Sjedinjene Države će ove sedmice postati prve zemlje Zapada, poslije Velike Britanije, koje će početi vakcinaciju medikamentom koji je nedavno odobren.

“Prva isporuka doza Pfizer-BioNTech vakcine protiv Covida-19 stigla je u Kanadu”, napisao je Trudeau na Twitteru uz sliku teretnog aviona koji je transportovao ovaj medikament.

Inicijalnih 30.000 doza biće poslato u 14 gradova širom Kanade. Prvi će biti vakcinisani ljudi iz najosjetljivijih grupa, uključujući osobe u domovima za brigu o starima i zdravstvene radnike.

Vakcine su proizvedene u petak u Belgiji, a potom su prebačene u Njemačku i Sjedinjene Države, odakle su dopreljene u Kanadu.

Kanadski general-major Dany Fortin, koji je zadužen za distribuciju vakcina, izjavio je da je cilj da se osigura regularna dostava vakcina u narednim sedmicama. Kanada očekuje da će do kraja godine primiti 249.000 doza.